İzmir’de Salihleraltı plajından denize karışan Çakalderesi’nde balık ölümleri artarak devam ediyor.
‘Dikili Salihleraltı Çakalderesi’nde balıklar ölüyor. Deremizi ve denizimizi kurtaralım!’ diyen Leyla Eröncer, change.org/dikili adresinde bir imza kampanyası başlattı. “İzmir’de Salihleraltı plajından denize karışan Çakalderesi’nde balık ölümleri artarak devam ediyor. Bölgede ekolojik denge ve halk sağlığı, çevre kirliliği nedeniyle alarm vermekte. Balıklar oksijen azlığı nedeni ile mi, yoksa zehirli atıktan dolayı mı ölmekte?” diye soran kampanyacı dereye karışan zehirli atık ihtimalinin, gerek derede ve denizde yaşayan balıklar, su kaplumbağaları ve tüm canlılar; gerekse plajlarda yüzen çevre sakinleri için oldukça ciddi bir tehdit olduğunu, bu dereyi kirletip, balıkların ölümüne neden olan her ne ise, derenin denize karıştığı bölgedeki plajlarda yüzen insanları da etkileyeceğini ve halk sağlığı büyük bir tehdit altında olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Salihleraltı bölgesinde henüz kanalizasyon altyapısı olmadığı için çevredeki sitelerin arıtmalarının, hatta bazı sitelerin arıtma sistemi dahi kullanmadan, kanalizasyon ve mutfak atıklarının direk dereye verildiğini ve su yüzeyinde bu atıkların görüldüğünü belirtiyor ve ekliyor, “Acilen bu dereden ve denizden örnekler alınarak, balık ölümleri nedeninin tespit edilmesi gerekmekte. Ayrıca plajlarımızdan da numuneler alınarak temizliğinin ve yüzmeye uygunluğunun tespit edilmesini bekliyoruz. Bu toplu balık ölümlerinin nedeni bulunmalı ve ciddi önlemler alınmalı.” Doğal yaşamın ve insan sağlığının daha fazla olumsuz etkilenmemesi için tüm sorumlu ve yetkili birimlerce acilen bu bölgenin incelenip temizlenmesini, gerekli tedbirlerin alınıp derenin ve plajların eski temiz haline getirilmesini talep eden kampanya change.org/dikili adresinde.
‘Akdeniz balıklarını koru'
Akdeniz’deki balık ölümlerinin önüne geçmek isteyen Ozan Vezir, change.org/akdenizbaliklarinikoru adresinde bir kampanya başlattı. “Seyhan Nehri'nin Akdeniz'e döküldüğü nokta olan Mersin'in Tarsus ilçesindeki Baharlı Mahallesi'nde TDO drenaj kanalındaki suyu kullanan çiftçi, balıkçı ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar kirlilik ve kötü kokudan şikayet ediyor. Burada balık ölümleri sık yaşanıyor. Ayrıca çeşitli tarım ürünleri bu kanal aracılığıyla sulanıyor,” diye belirten kampanyacı, “Fabrikaların gerektiği kadar arıtılmadan bırakılan zehirlerini gıda sistemimize dahil ediyoruz. Tavukçuluk, tekstil, kimya ve plastik sanayinin atıklarının gerektiği kadar arıtılmadan bu kanala boşaltılmasının bölgeyi adeta kimyasal kokteyl ile sulanan bir bölge haline gelmiş durumda,” açıklamasında bulundu. Kampanya change.org/akdenizbaliklarinikoru adresinde.
Türkiye’de kuraklık için kırmızı alarm
İstanbul’da kuraklık alarmı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSKİ) geçici su kısıtlamasına gitti. Can Suyumuz proje ekibi ise change.org/KuraklikAlarmi adresinde başlattıkları kampanyayla kuraklık için bir eylem planı hazırlanmasını talep ediyor. İstanbul’da sıcaklıkların mevsim normallerinin üstüne çıkmasıyla birlikte barajlardaki su seviyeleri düştü. Bunun üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu İSKİ, Marmara Bölgesi’nde yaşanan olağanüstü kuraklık nedeniyle geçici su kısıtlamasına gidildiğini, İstanbulluların susuz bırakılmaması için alınan tedbirler kapsamında bahçe ve peyzaj sulama abonelerinin su kullanımlarının geçici olarak durdurulduğunu bildirdi. Açıklamada, İSKİ’nin yaklaşık yedi milyon aboneye hizmet verdiği, 15 bin 462 konut/iş yerine ait bahçe ve peyzaj sulama aboneliği bulunduğu ve bu abonelerin aylık su tüketimlerinin ortalama 100 bin m3 civarında iken son dönemlerde 800 bin m3 seviyesine ulaştığı belirtildi. Suyun daha verimli ve tasarruflu kullanılmasına yönelik duyurulara rağmen günlük su tüketiminde istenen azalmanın sağlanamadığı vurgulandı. Uygulama, barajlardaki su rezervleri istenilen seviyeye ulaşana kadar devam edecek. Kampanya change.org/KuraklikAlarmi adresinde.
‘Deprem, sel ve tüm afetlere karşı dirençli kentler istiyoruz’
İstanbul’da kuraklık alarmından sonra bir de sel felaketi yaşandı. İki vatandaş ve onlarca hayvan hayatını kaybetti, birçok ev ve işyerini su bastı. İklim krizinin sel, aşırı hava olayları, kuraklık gibi yıkıcı etkilerine karşı afet dirençli kentler kurulmasını talep Gülşah Taşkın, change.org/AfetDirencliKentler adresinde kampanyasını yürütmeye devam ediyor. Salı akşamı başlayan sağanak yağışla birlikte Arnavutköy, Başakşehir ve Küçükçekmece'de yollar göle döndü, araçlar sular altında kaldı. Birçok ev ve işyerini su bastı, bazı hastane ve metro istasyonlarında da su baskınları meydana geldi. Uzmanlar, iklim krizi ve sıcaklık artışlarına bağlı buharlaşmaların, su döngülerini değiştirdiğini; iklim krizinin yağışların şiddetini ve sıklığını artırdığını, buna bağlı olarak da şiddetli sellere neden olduğunu vurguluyor. Yetersiz altyapıların ve yanlış kentleşme politikalarının da bu felaketlerin daha kötü bir şekilde sonuçlanmasına neden olduğunu belirtiyorlar. Kentlerin iklim krizi nedeniyle artan sel, deprem gibi afetlere karşı dirençli hale getirilmesi, gereken önlemlerin alınmasını talep eden Gülşah Taşkın’ın ‘Deprem, sel ve tüm afetlere karşı dirençli kentler istiyoruz’ başlıklı kampanyası change.org/AfetDirencliKentler adresinde.